~A nagy Gatsby

Írta: F. Scott Fitzgerald
Kiadás éve: 2013
Oldalak száma: 200
Kiadó: Alinea Kiadó Kft.
A mű eredeti címe: The Great Gatsby
Értékelés: ***

Saját rövid leírás:
Mr. Gatsby történetét szerintem mindenki ismeri, vagy aki nem, most megismeri.
A Nick Carraway szemszögéből íródott könyv, majd adaptált film egy eltökélt, álmodozó kisfiú felnőttkorát meséli el. Nick Jay Gatsby (James Gatz) szomszédjába költözik, egy fényűző palota tulajdonosa mellé, aki 5 éve egyedül él otthonában a személyzettel. Minden vasárnap többszáz fős partit rendeznek, és Gatsby végig arra vár, hogy szerelme, Daisy is megjelenjen egyszer. Gatsby azért ezt az otthont választotta, mert szemközt vele, az öböl túlpartján lakik Daisy. Öt éve nem találkoztak, viszont ugyanúgy szeretik a másikat. Egyetlen probléma Tom Buchanan, Daisy férje, akiről köztudott, hogy van egy szeretője is New Yorkban.
A sok mellékszálat tartalmazó történet egyszerre válik szomorúvá, álmodozóvá és lehetetlenné.

Nem spoilerezek, olvassátok el!
Minden könyvben ott van az az elvarratlan szál, ami a filmben szerepel.

Kedvenc szereplő: Gatsby

Vélemény:
Én a filmet is láttam, Leonardo di Caprio (Gatsby) és Tobey Maguire (Carraway) főszereplésével, így sokkal könnyebb volt elképzelnem az egészet. Mint egy lassított film, pár plusz jelenettel. Nem kritizálom, hogy kihagytak egy-két részt, mivel így is elég hosszúra sikerült a film, de mondásom szerint:
"Ami filmen jó, könyvben jobb."

Ajánlom
azoknak, akik látták a filmet és szeretnének még pár zaftos dolgot megtudni, és azoknak, akik nem látták az adaptációt, ez alapjában véve is egy jó történet az 1920-as évek Amerikájában.